loading

Почистване на електрокарите и мотокарие

Main Image

Много машини работят в относително чиста среда и не се нуждаят от старателно почистване, но складовата техника и товаро-подемните машини може да работят в прашни, кални условия или с товари, които предизвикват зацапване. Този тип машини изискват по-специално внимание при почистване. Рискова среда представлява и работата с корозионни материали, така че трябва да вземете мерки да защитите шасито, кабината, каросерията и други части от електрокара или мотокара.  Работата с зърнести и влакнести товари също представлява потенциална опасност от зацапване, за това този тип стоки трябва да бъдат много добре опаковани.

При безотговорно почистване може да се нанесат сериозни щети по машините, което води до допълнителни разходи за ремонт и поддръжка. Има компоненти, които се влияят от всякакъв тип замърсявания – вериги, цилиндри, уплътнения, клапани и др. Масовото почистване се извършва с пароструйка, но трябва да се вземат предвид някои основни неща. Ако машината ви е електрическа трябва да извадите батерията и да предпазите всички ел. части, както и лагери, семеринги и т.н. Особено внимание трябва да се обърне и на частите, които се нуждаят от смазка – вериги, ако е необходимо, гресирайте ги отново след основно почистване. Обърнете внимание и на еднократни зацапвания, причинени от циментови разтвори, соли и други от този род, които трябва да се отстранят веднага. Бъдете внимателни, ако ползвате химически почистващи средства – разтворители или препарати, тъй като може да предизвикат щети по машините или техните части.

Ако ползвате стакери, рийчтраци и електрически колички в прашна среда, след работа е необходимо да отстраните пархта чрез издухване с компресор (това се отнася и за електрокарите) и ако е нужно в последствие избършете и с  леко влажна кърпа, което не е трудно поради малките размери на машините. Обърнете внимание на мястото, на което почиствате електрокара или мотокара, то трябва да е на достатъчно разстояние от стоките и палетите в склада или логистичния център. Почистването не бива да се извършва в близост до хранителни стоки. Също така е необходимо да има и мръсен канал, в който да се оттичат замърсяванията.